Jump to content

View Other ContentSearch Articole


Recent Files

- - - - -

Dead Space 3


Producător: Visceral Games
Distribuitor: Electronic Arts
Platforme: Microsoft Windows, PlayStation 3. Xbox 360
Data lansării: 8 Februarie 2013
Gen: Third-person shooter, survival horror
Posted Image
Dead Space 3: sau cum transformi o serie horror în co-op action shooter.

Seria Dead Space e cunoscută pentru aspectul horror: protagonistul e singur, mergând prin zone întunecate (nave sau stații spațiale abandonate/infectate), fiind surprins tot timpul de diverși monștrii. Iar aceste lucruri se îmbinau de minune cu o coloană sonoră de excepție.

Problema e că după primul joc, aceste elemente au fost "alterate", și nu intr-un sens neaparat pozitiv.

În Dead Space 3 jucătorii intră din nou în pielea lui Isaac Clarke, care pornește în căutarea fostei prietene, Ellie Langford ce investiga un mod de a opri semnalele generate de acele Markere, ce transformau cadavrele umane în Necromorphi. Ultima ei locație se pare că e în apropierea planetei înghețate Tau Volantis. După ce o salvează pe Ellie, cei doi cred că au găsit o modalitate de a opri acel semnal al Markerelor permanent, iar soluția s-ar afla pe planeta Tau Volantis. Astfel, Isaac are din nou ocazia să măcelărească hoardele de Necromorphi, ca în final să îi distrugă definitiv.

Interfața e aceeași interfață minimalistă cu care ne-am obișnuit până acum, având indicatoarele de HP/Stasis/Aer integrate în costum, iar panoul de obiective/inventar fiind "proiectat" tot de către costum, oferind un "feeling" mai realist. În mare parte, jocul își păstrează gameplay-ul din titlurile precedente: tragi cu arma în monștrii, începând cu membrele pentru a-i încetini, iar la final îi poti zdrobi cu piciorul. Noutatea adusă de Dead Space 3 în gameplay este sistemul de cover/roll, ce îți permite sa abordezi diferit unele lupte cu monștrii.

Posted Image Posted Image

Cea mai importantă noutate din joc este sistemul de co-op, unde ai posibilitatea de a juca împreună cu un prieten în același timp. Deși pare un lucru bun, tind să cred că acest co-op elimină din feeling-ul "horror" al jocului. Una e când ești singur, și sar monștrii pe tine prin suprindere, și alta e când nu mai apucă un monstru să te atace prin surprindere, ca partenerul de co-op i-a zburat deja toate membrele. Până la urmă asta e esența într-un joc horror: Faptul că ești SINGUR, și trebuie să fi atent la orice colț, că te poți trezi cu monștrii pe capul tău fără să-ți fi dat seama de unde au apărut.

Posted Image Posted Image

Pe lângă sistemul de co-op, în Dead Space 3 s-a modificat radical workbench-ul. Acum, poți să iți construiești singur armele după bunul plac (de exemplu, poti să îți faci o armă cu modul ce trage plasmă și alt modul ce aruncă flăcări), folosind materialele ce le găsești pe parcursul jocului. Aceste materiale pot fi și cumpărate pe bani reali(vorba aceea: nu e prost cine cere, prost e cine dă), dacă unii doresc să-și facă arme mai puternice, dar fără efort în joc.

Posted Image

Grafic, jocul nu aduce îmbunătățiri majore față de titlurile precedente, dar se prezintă destul de bine(unele texturi sunt mai pixelate de la apropiere, dar în rest nu se poate spune nimic rău). Coloana sonoră reușește să impresioneze din nou ca și în precedentele titluri din serie, cu melodii și sunete pline de suspans, ce contribuie la feeling-ul de horror.
Singura problemă a sunetului ce reușește să distrugă din feeling e faptul că muzica de suspans începe tot timpul înainte de apariția monștrilor, oprindu-se după ce ai reușit să-i elimini pe toți din zona aceea. Astfel, după câteva minute de joc, nu mai poți fi surpins de monștrii, că știi deja când începe muzica de suspans că urmează să fi atacat de undeva, și că poți să stai liniștit după ce s-a terminat muzica, pentru că știi că nu mai există monștrii prin apropiere.

În încheiere, se poate spune că Dead Space 3 e un joc destul de reușit, dar care nu se ridică la nivelul primelor jocuri din serie, transformându-se dintr-un horror shooter, într-un action-shooter care nu mai reușește să aibă același feeling specific seriei Dead Space
http://www.ea.com/dead-space-3

0 Comments